„Kiedy wiosna buchnie majem, cały świat się majem staje”… o tak! Wiosna to dla nas najpiękniejsza pora roku, a w Zielonym Gaju jest jeszcze piękniejsza niż gdziekolwiek indziej.
Zapoznanie się z historią oraz narzędziami, które służyły do siania, koszenia i zbioru oraz młócenia zbóż.
Gra terenowa w której uczestnicy zapoznają się z warstwami lasu, głównymi przedstawicielami roślin i zwierząt występujących w polskich lasach, w tym tych znajdujących się pod częściową lub ścisłą ochroną. Poszukiwanie oznak wiosny oraz darów dla zdrowia i urody jakie można o tej porze pozyskać z lasu.
Zapoznanie się z pracami, które rolnik wykonuje każdego dnia i jak żywi zwierzęta.
Zapoznanie się z warstwami lasu; głównymi przedstawicielami roślin i zwierząt występujących w polskich lasach, w tym tych znajdujących się pod częściową lub ścisłą ochroną. Poszukiwanie skarbów dla zdrowia i urody jakie można o tej porze pozyskać z natury.
Zapoznanie się z warstwami lasu; głównymi przedstawicielami roślin i zwierząt występujących w polskich lasach, w tym tych znajdujących się pod częściową lub ścisłą ochroną; jak zwierzęta przygotowują się do zimy; jakie zmiany w naturze zachodzą jesienią. Poszukiwanie skarbów dla zdrowia i urody jakie można o tej porze pozyskać z natury.
Zapoznanie się z historią pojawienia się ziemniaków w Polsce, samodzielne zbieranie ziemniaków w czasie trwania wykopków.
Zapoznanie się z głównymi przedstawicielami roślin i zwierząt występujących w polskich lasach, w tym tych znajdujących się pod częściową lub ścisłą ochroną; zmianami jakie zachodzą zimą w naturze oraz jak zwierzęta radzą sobie w zimie. Dokarmianie zwierząt oraz szukanie ich tropów.
Oglądanie żywej szopki, w skład której wchodzą krowy, owce kameruńskie, króliki, gęsi, kury, gołębie itd. Zapoznanie się z tradycjami bożonarodzeniowymi oraz historiami o Bożym Narodzeniu.
Zapoznanie się z ginącymi zawodami takimi jak kołodziej, kowal, stolarz itp. z możliwością wykonania niektórych prac związanych z tymi zawodami.
Podczas warsztatów w naszym gospodarstwie uczestnicy poznają: smak, zapach i konsystencję różnych gatunków miodu, pracę jaką wykonują pszczółki, budowę ula, proces wytapiania wosku w topiarce słonecznej, dobroczynne produkty wytwarzane w ulu, oraz mogą własnoręcznie wykonać świeczki z wosku pszczelego!